29 marca, 2024
  • 29 marca, 2024
  • Home
  • Biznes
  • Kotleciarka, czyli prosty sposób na idealny kotlet
Kotleciarka, czyli prosty sposob na idealny kotlet

Kotleciarka, czyli prosty sposób na idealny kotlet

By on 25 kwietnia, 2019 0 1481 Views

Kotleciarka, zwana również „steakerem” to sprzęt gastronomiczny, który pozwala w szybki i prosty sposób przygotować mięso do dalszej obróbki kulinarnej. Z łatwością dzieli i formuje porcje mięsa, sprawiając, że cały proces obróbki jest znacznie efektywniejszy. Kotleciarka jest również wyjątkowo wszechstronna, gdyż nadaje się do obróbki drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Ponadto kotleciarka w bardzo precyzyjny i ostrożny sposób obchodzi się z mięsem. W konsekwencji nie traci ono dodatkowych soków w trakcie smażenia lub pieczenia, dlatego jest soczyste i ma lepszy smak.

Budowa i działanie kotleciarki

Najważniejszym elementem w tym urządzeniu jest seria noży, która odpowiada za obróbkę mięsa. Za ich pomocą kolejne płaty mięsa są nacinane i formowane w odpowiedni kształt. Ostre noże ze stali nierdzewnej sprawiają, że wydajność kotleciarek jest bardzo duża. W przypadku kotleciarek elektrycznych osoba odpowiedzialna za ich obsługę jedynie podaje kolejne fragmenty mięsa, a maszyna automatycznie wykonuje całą pracę.

Kotleciarka charakteryzuje się również stosunkowo prostą konstrukcją. Urządzenia te mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego nie można pozwolić, aby na ich powierzchni znajdowały się lub rozwijały bakterie. Firmy, które odpowiadają za produkcję tego typu sprzętów gastronomicznych, mają tego świadomości i dlatego urządzenia te są łatwe w demontażu i czyszczeniu. Dodatkowo kotleciarki wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej, która wykazuje wysoką odporność na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne.

Rodzaje kotleciarek dostępnych na rynku

Na rynku dostępne są kotleciarki elektryczne oraz manualne.

Decydując się na kotleciarkę manualną, wybieramy urządzenie prostsze w budowie, ale także lżejsze i bardziej poręczne. W porównaniu do kotleciarek elektrycznych, tego typu sprzęty mają mniej ostrzy, a ich wydajność w zakresie przerobu mięsa jest znacznie niższa. Jednakże przy zakupie kotleciarki do domowej kuchni nie powinno to stanowić problemu, ponieważ jakość przygotowanego mięsa jest taka sama jak w przypadku kotleciarek elektrycznych.

Kotleciarki elektryczne są natomiast wyposażone w większą liczbę ostrzy, dlatego umożliwiają obróbkę znacznych ilości mięsa. Urządzenie wykorzystuje energię z silnika elektrycznego, dlatego czynności wykonywane przez człowieka ograniczają się wyłącznie do podawania mięsa. Przygotowane w ten sposób kotlety lub bitki są zawsze wysokiej jakości, dlatego że urządzenie w precyzyjny i równomierny sposób nacina całą powierzchnię mięsa, nie powodując przy tym zmiażdżenia jego struktury.

Jakie zastosowanie ma kotleciarka?

Tego typu sprzęt gastronomiczny będzie przydatny zarówno w domowej kuchni jak również w przedsiębiorstwie gastronomicznym. Wykorzystanie kotleciarki pozwala bowiem w znaczącym stopniu przyśpieszyć oraz uprościć pracę. Ponadto sposób obróbki mięsa korzystnie wpływa na smak całej potrawy. Kotleciarka jest również bardzo poręcznych i efektywnym urządzeniem.

Kotleciarka to sprzęt gastronomiczny, który skutecznie podnosi jakości i wydajność pracy w kuchni. Jest całkowicie bezpieczna, gdyż nie stwarza żadnego zagrożenia zarówno dla osoby, która ją obsługuje, jak również dla przetwarzanego mięsa. Kotleciarka umożliwia obróbkę dużej ilości surowca, dlatego znajdzie zastosowanie w każdej kuchni gdzie podawane są kotlety, bitki czy steki.

  Biznes
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *