2 maja, 2024
  • 2 maja, 2024
  • Home
  • Biznes
  • Transport ryb – jak wybrać doświadczoną firmę przewozową?
transport chłodniczy ryb

Transport ryb – jak wybrać doświadczoną firmę przewozową?

By on 5 września, 2022 0 354 Views

Firmy z sektora transportowego niewątpliwie zapewniają bezpieczeństwo terminowych dostaw, co z kolei przekłada się na właściwe zatowarowanie sklepów. W zależności od tego, co przewożą, muszą spełniać odpowiednie wymogi. Pozwala to przewieźć nawet najbardziej wymagające produkty spożywcze bez obaw o ich zepsucie. Szczególnie problematyczny jest transport różnego rodzaju mrożonek oraz mięs, które ze względu na konieczność przewozu w niskich temperaturach, oraz stosunkowo krótki okres przydatności, muszą zostać dostarczone w ściśle określonym czasie. Nie da się ukryć, że jednym z mięs, najbardziej narażonym na zepsucie są ryby. Wybór doświadczonej firmy przewozowej do transportu ryb, pozwoli na dostarczenie ich w nienaruszonym stanie, niezależnie od ich formy.

Transport ryb żywych

Żywe ryby przewozi się stosunkowo rzadko. W sklepach są one dostępne szczególnie w okresie bożonarodzeniowym. Zdarza się jednak, że szczególnie duże hipermarkety decydują się na sprzedaż żywych ryb, które przechowywane są w specjalnych akwariach. Najważniejszym parametrem, jaki spełniać musi firma przewozowa, jest zapewnienie rybom warunków, które nie powodują ich okaleczenia. W praktyce oznacza to konieczność posiadanie przez daną firmą oferującą transport ryb, basenów wyposażonych w urządzenia do napowietrzania wody. Dodatkowo, jeśli trasa, jaką przekonać musi kierowca, jest dłuższa niż 2 godziny, konieczne jest wymienienie wody na świeżą, szczególnie w przypadku płoci. Znacznie mniej wymagające są karpie.

Transport ryb świeżych

Transport świeżych ryb jest równie problematyczny. Co prawda nie ma tu konieczności stałego natleniania wody, jednak ze względu na fakt, iż ryby psują się bardzo szybko, niezbędne jest użycie odpowiedniej ilości lodu. Wybierając firmę przewozową, należy zwrócić szczególną uwagę na posiadanie przez nią odpowiednich chłodni, umożliwiających monitorowanie temperatury w czasie rzeczywistym. Dodatkowo ryby umieszczone powinny być w specjalnych, najczęściej styropianowych bądź plastikowych pojemnikach, a dla bezpieczeństwa każda z nich okładana jest kruszonym lodem. Temperatura w chłodni, w jakiej przewożone są świeże ryby, nie powinna być wyższa niż +2 stopnie Celsjusza, nie może również powodować zamarzania. 

Transport ryb mrożonych

Ryby mrożone, mimo iż ich transport odbywać powinien się w określonych warunkach, a szczególnie ważne jest przestrzeganie temperatury. W zdecydowanej większości przypadków wymaga się, aby mroźnia, wykorzystywana do przewozu ryb mrożonych umożliwiała ustawienie temperatury na poziomie -18 stopni Celsjusza. Produkty poddane głębokiemu mrożeniu nie mogą być ponownie zamrażane w przypadku jakiejkolwiek awarii podczas transportu, dlatego w żadnym wypadku nie możemy dopuścić do zwiększenia temperatury w mroźniach. Warto wybierać więc sprawdzone firmy zajmujące się transportem chłodniczym, dysponujące młodą flotą samochodową, co znacznie zmniejsza ryzyko usterki.

  Biznes
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *